reklama
kategoria: Zdrowie
14 listopad 2024

Enterotoksyny były przyczyną masowego zatrucia w Mierzynie

zdjęcie: Enterotoksyny były przyczyną masowego zatrucia w Mierzynie / v50676633
v50676633
Sanepid ustalił przyczynę masowego zatrucia kilkudziesięciu pracowników w podszczecińskim Mierzynie. W zapiekankach, które zjedli, wykryto enterotoksyny gronkowca. Firma cateringowa została skontrolowana, zapłaciła 500 zł mandatu i będzie objęta wzmożonym nadzorem.
REKLAMA

"Po przeprowadzeniu badań uzyskaliśmy wynik w kierunku enterotoksyny gronkowcowej" – powiedziała w czwartek PAP rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Zaznaczyła, że postępowanie w sprawie zatrucia, do którego doszło w październiku m.in. w zakładzie w Mierzynie, jest prowadzone przez Powiatową SSE w Policach i "powoli się kończy".

"Było 50 osób zgłoszonych w ognisku (zatrucia), 47 osób objawowych. Siedem zostało hospitalizowanych, ale były to krótkie pobyty w szpitalu" – zaznaczyła Kapłan. "Z zakładu w Mierzynie 36 osób. Pozostałe - z innych firm, po dwie, po trzy, a także odbiorcy indywidualni" – dodała.

Zgłoszenie o podejrzeniu zatrucia żywnością wpłynęło do PSSE w Policach 22 października br. Objawy wystąpiły u osób, które spożyły zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułem. Firma cateringowa, która je dostarczyła, została skontrolowana przez inspektorów z Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie (znajduje się na terenie, który podlega właśnie GSSE). Pobrano wymazy z powierzchni roboczych, sprzętu produkcyjnego oraz od pracowników.

Produkcja posiłków została wstrzymana. Na firmę nałożono mandat w wysokości 500 zł.

"Nieprawidłowości wynikały z braku wdrożenia pełnego systemu HACCP. 500 złotych to maksymalna grzywna" – powiedział PAP Grzegorz Galiński z oddziału nadzoru sanitarnego GSS-E w Szczecinie.

Firmie wydano zalecenia dot. dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu, ale też uporządkowania dokumentacji i +edukacji+ pracowników.

"Narzędzia związane z produkcja tej zapiekanki były +czyste+, wiec źródłem zakażenia był człowiek" – zaznaczył w rozmowie z PAP Galiński. "Wszyscy pracownicy tej firmy mieli aktualne badania, ale osoby mające kontakt z produkcją żywności, jej pakowaniem, przewożeniem powinny szczególnie dbać o higienę. Chodzi o wypracowanie dobrych praktyk. Wszyscy pracownicy muszą umieć skutecznie umyć ręce" – zauważył Galiński.

W tym tygodniu firma cateringowa została ponownie skontrolowana przez sanepid. Inspektorzy GSSE ocenili, że wykonano wszystkie zalecenia nałożone decyzją administracyjną. Od 13 listopada mogła wznowić działalność gastronomiczną.

"Ta firma działa od lat, wcześniej nie było zastrzeżeń, ale w związku z zatruciem, do którego doszło w październiku, została objęta naszym wzmożonym nadzorem. Będziemy ją częściej kontrolować" – podsumował Galiński.

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe spowodowane jest spożyciem żywności zawierającej enterotoksyny. Zatrucia gronkowcowe najczęściej są związane z posiłkami zawierającymi mięso (czerwone, drobiowe) i wyrobami garmażeryjnymi. Enterotoksyny wykrywane są także w sałatkach, produktach mlecznych i ciastach. (PAP)

tma/ ktl/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Ostróda
1.7°C
wschód słońca: 07:16
zachód słońca: 15:35
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Ostródzie

kiedy
2024-11-30 16:00
miejsce
Hotel Lake Hill Mazury Resort &...
wstęp biletowany
kiedy
2024-11-30 19:30
miejsce
Hotel Lake Hill Mazury Resort &...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-08 15:00
miejsce
Hotel Lake Hill Mazury Resort &...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-15 17:00
miejsce
Amfiteatr - Sala kameralna,...
wstęp biletowany